Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

10 September 2018

Чистота і порядок. Чому ми вчили на Зеленій школі

Коли ми задумували курс про те, як правильно поводитись із побутовими відходами, команда дуже боялась, що цей курс не буде популярним, а екологічна тема, – це просто тренд, який швидко пройде. Вийшло зовсім інакше. Курсу “Як правильно поводитись із побутовими відходами” нема ще і року, а він став одним із найпопулярніших на платформі.

Саме про нього ми і розповідали на заході “Зеленої школи” – Green School Lectorium, який відбулася в Києві, 7-9 вересня, в рамках форуму “Енергія Змін”. Платформу громадянської освіти ВУМ online представив Остап Стасів – керівник проекту, та один із засновників Відкритого Університету Майдану.

Один смітник, два смітники, три смітники…

Якщо ви поняття не маєте, як сортувати і куди правильно дівати сміття, – реєструйтесь тут і вчіться. Зараз наш курс – єдиний в країні, у ньому експерти розповідають про сортування, види сміття та його правильне використання.

Як зазначив Остап Стасів в рамках свого виступу на Зеленій школі: «Не починайте одразу з усього, буде дуже важко змінити життя одномоментно. Почніть із картону, відмовтесь від паперових стаканчиків. Далі приступайте до скла і пластику, навчіться на практиці його розрізняти.»

Я знаю, вмію, можу… А ти чого не сортуєш?

Якщо ви вже знаєте, що робити з побутовими відходами, то може вам наш курс і не потрібен. Але залишились друзі, родичі, сусіди. Дуже важливо поширювати інформацію. Навчання на ВУМ online безкоштовне та доступне кожному.

Критичне мислення

Це ще одна з тем, про яку ми говорили з учасниками заходу. Мислити критично, вміти аналізувати та піддавати сумніву отриману інформацію – це дуже цінна навичка, особливо якщо враховувати той шалений інформаційний потік, який нас з вами оточує. Радимо подивитись відео Майкла Щура, де він аналізує тему сміття в Україні. Це наочний приклад того, як ЗМІ нас вводять в оману і представляють некоректні дані. Нагадуємо, що курс «Вступ до критичного мислення» доступний на ВУМ online.

Один в полі не воїн

Дуже важливо знаходити однодумців та діяти разом. Ми говорили про можливості сортування сміття в будинках, де створені ОСББ, торкалися теми енергоефективності та енергетичних кооперативів. Про все це теж можна дізнатися на ВУМ online.

Ми повинні вимагати активних дій

Тільки знаючи свої права та обов’язки, розуміючи, що господарями в країні є ми – українці, тільки так можна змінити ситуацію зі сміттям в масштабах країни. Саме на цьому закцентував увагу Остап Стасів під час завершення свого виступу. Темпи змін з боку держави нагадують равлика – тому нам, громадянам, критично важливо відстоювати своє право на екологічну безпеку. Курси «Конституція України: абетка громадянина», «Громадський контроль», «Громадськість та влада: дієві механізми впливу» – це те, що зможе допомогти розібратися та почати діяти.

Не дивлячись на дощ і прохолодну погоду Green School Lectorium зібрав багато активістів, які впроваджують реальні ЕКО проекти. Всі учасники ділилися своїм досвідом та обговорювали плани на майбутнє.

Така активна спільнота надихає та дає надію на те, що Україна може стати справжньою ЕКО країною.

Дякуємо всім і до нових зустрічей!