Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

1 October 2020

ВУМ online – нам 5 років!

Сьогодні минає 5 років, як платформа дистанційної громадянської освіти www.vumonline.ua стартувала в освітньому та інформаційному просторі України. Платформа народилась, як спроба знайти відповідь: «Що потрібно, щоб українське суспільство стало успішним не тільки у побудові барикад та скиданні тиранів, але і у будівництві сталих і ефективних інституцій, будівництві свого персонального громадянського бренду і громад, будівництві країни, яка проросла крізь асфальт імперського тягаря, свіжою, молодою, яскравою травою в вирі «революції гідності». І ці 5 років наша команда вкладала свою енергію, щоб жертва принесена нашими співгромадянами на вівтар історії не була марною. А питання отримало відповідь – громадянські компетентності.

Нам немає чим хвалитися, бо чисельні показники це дуже суб’єктивна штука. Питання відносно чого міряємо і якою лінійкою.

Факт – це понад 82 тис. студентів, які навчались чи продовжують здобувати знання на понад 70 дистанційних курсах. Ці курси стали можливі завдяки відкритості і готовності ділитись знаннями, досвідом понад 150 чудових викладачів, експертів, практиків, представників різноманітних фахових спільнот. А майже 38 тис. отриманих сертифікатів це визнання актуальності і важливості тієї роботи, яку ми усі разом робимо.

Ми свідомо сфокусувались на громадянській освіті та допомозі кожному, через знання, формувати громадянські компетентності. Бо сьогодні саме ці компетентності є ключем до успішного майбутнього держави Україна.

Колись громадянами були лише обрані. І це не випадково, бо ГРОМАДЯНИН – це статус, який наділяє правами, але обтяжує обов’язками. І хоча у сучасності, громадянином стає кожен, хто досяг певного віку, права та обов’язки вимагають. А це не проста ноша і вона вимагає знань, вмінь, навичок і ЦІННОСТЕЙ, які громадянин має мати сформованими і вміти цим інструментарієм користуватись та нести відповідальність.

Саме таких громадян потребує наше з вами майбутнє. І перечекати це майбутнє «на хуторі» чи проігнорувати ці виклики не вийде, бо усі ми живемо у  суспільстві і взаємодіємо один з одним, і тільки від нас залежить якість нашого з вами життя і життя нашої громади/країни.

Саме тому ми радіємо, що тих кому цікаво трохи є. І сподіваємось, що у найближчі роки ставатиме більше і більше. Саме тому дякуємо вам, що вчитесь, і не тільки на ВУМ online 😊. Дякуємо, що змагаєтесь за власне персональне майбутнє і майбутнє нашої країни. Дякуємо що ділитесь знаннями і обдаровуєте своїх співгромадян найціннішим – знаннями і досвідом. Дякуємо, що підтримуєте нашу справу персональними донатами, організаційними ресурсами, інституційними проектами. Дякуємо, що хоч ГРОМАДЯН в цій країні меншість, вас з кожним днем все більше, а меншість визначає напрямок руху суспільства/країни (більшість ж визначає темп…)

Дякую команді/викладачам/Наглядові раді, що ми продовжуємо «лупати цю скалу» і нести вогонь громадянської просвіти в широку громадськість. І може прийде той час, коли громадянська освіта буде сприйматись, як ключ до успішного майбутнього не тільки громадськими інституціями та лідерами, але й інституціями державними чи органами місцевого самоврядування. Далі буде…

Остап Стасів,

Засновник ВУМ online