Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

14 October 2017

Публічний лекторій на тему «Мислити критично – це…?»

5 жовтня з метою підтримки ВУМ на Спільнокошті в офісі Реанімаційного Пакету Реформ відбувся публічний лекторій на тему «Мислити критично – це…?».

Спікерами лекторію стали: Олексій Карачинський – військовий психолог, психотерапевт, співзасновник «Театру Переселенця», соавтор курсу «Вступ до критичного мислення» на ВУМ online. Та Ярослав Юрчишин – громадський діяч, експерт у галузі адвокації та боротьби з корупцією, виконавчий директор Transparency International Ukraine, співголова Ради коаліції Реанімаційний Пакет Реформ.

Лекторій відвідали близько 30 слухачів. Ярослав Юрчишин говорив про відношення до корупції і необхідність критичного мислення, щоб не допускати помилки у сприйнятті інформації. Олексій Карачинський розказував про логічні помилки, їх розмаїття та зводив їх до 4 основних блоків. У кожної помилки є своя назва і алгоритм попадання у цю пастку. Олексій проекспериментував з твердженням з завідомою помилкою, і навіть ті хто цікавляться критичним мисленням попалися на цю провокацію.

Шалений потік інформації з різних ЗМІ та Інтернету – це головна «зброя», яку використовують проти нас щодня. Ефективність цієї «зброї» залежить від того, наскільки людина вміє піддавати сумніву отриману інформацію, тобто вміє мислити критично.  Тому так важливо мати ці навички.

Долучайтесь до нашого курсу «Вступ до критичного мислення».

Олексій Карачинський

Ярослав Юрчишин