Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

27 August 2019

«ПРО-100 Матриця» – інструмент аналізу та оцінки дій Президента протягом перших 100 днів

Платформа громадянської освіти ВУМ online у співпраці з інформаційно-аналітичним порталом «Слово і Діло» вирішили перевірити припущення, що перші 100 днів правління президента В. Зеленського дозволять оцінити його діяльність і підкажуть, на що варто чи не варто сподіватись українцям у майбутньому. Враховуючи те, що навіть досвідченим фахівцям, які постійно аналізують ситуацію, важко розібратися в шаленому інформаційному потоці, у червні 2019 р. був створений онлайн-інструмент – “ПРО-100 Матриця”. Це спрощена модель, яка узагальнює і допомагає побачити реальний стан справ – https://vumonline.ua/pro-100-first/

В період з 11 червня по 28 серпня команди ВУМу, «Слово і Діло» та експертна група аналізували резонансні рішення президента В. Зеленського на предмет їхньої законності та популярності. Головний експерт проекту – експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.Відслідковувалися закони, укази та законопроекти Президента, які викликали активне обговорення в суспільстві та/або були варті уваги з експертної точки зору. Кожна точка в матриці вказує на окремий закон, указ, або законопроект. Місце певної точки на карті визначалося командою експертів, з якими співпрацює ВУМ. Ініціативна група усвідомлює, що ПРО-100 матриця – це суб’єктивний погляд на ситуацію.

Повна інтерактивна версія ПРО-100 матриці знаходиться тут: https://vumonline.ua/pro-100-first/ 

 

Висновки:

  • Перші 100 днів президентства не дали чіткої відповіді, чого варто очікувати в подальшому від президента В. Зеленського. В його діях є правильні кроки, позитивні ініціативи,а також помилки, непопулярні рішення та рішення, законність яких викликає серйозні сумніви
  • Не відстежується чітка стратегія дій і загалом складається враження відсутності стратегії як в певних питаннях, так і загалом.
  • Ризики непрофесійного управління державою, на жаль, поки що залишаються.

Україна вперше в історії отримала ситуацію, коли влада знаходиться «в одних руках». Починаючи з 29.08.2019 інструмент ПРО-100 Матриця оновлюватись не буде. На початку вересня стартує оновлений формат – ПРО-100 Матриця – 2: Президент + Парламент. Слідкуйте за оновленнями на сторінці: https://vumonline.ua/pro-100/.

Ініціативна група проекту:

  • Катерина Пітєніна – Головний редактор «Слово і Діло», [email protected]
  • Остап Стасів – координатор проектів Відкритого Університету Майдану [email protected]
  • Богдан Бондаренко – експерт з конституційного права, [email protected] 
  • Ірина Кашина – маркетолог проекту ВУМ online, [email protected]