Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

4 December 2019

ПРО-100 Матриця – 2: Президент + Парламент

29 серпня 2019 р. розпочав роботу новий Парламент, в якому президентська партія має значну перевагу в кількості отриманих мандатів. Маючи припущення, що після виборів українці будуть більш прискіпливі до політиків, платформа громадянської освіти ВУМ online та інформаційно-аналітичний портал «Слово і Діло» розробили інструмент – “ПРО-100 матриця – 2: Президент + Парламент”. Це спрощена модель, яка мала на меті узагальнити картинку і допомогти побачити реальну ситуацію – https://vumonline.ua/pro-100/

В період з 29 серпня по 7 грудня команди ВУМу, «Слово і Діло» та експертна група аналізували резонансні рішення та ініціативи президента В. Зеленського, а також прийняті в цілому Парламентом законопроекти на предмет їхньої законності, конституційності та популярності. Головний експерт проекту – експерт з конституційного права Богдан Бондаренко.

 ПРО-100 МАТРИЦЯ – 2: ПРЕЗИДЕНТ

Відслідковувалися закони, укази, законопроекти та ініціативи Президента, які викликали активне обговорення в суспільстві та/або були варті уваги з експертної точки зору. Кожна точка в матриці вказує на окрему ініціативу, закон, указ, або законопроект.

 

 

 

 

 

 

 

 


ПРО-100 МАТРИЦЯ – 2: ПАРЛАМЕНТ

Верховна Рада – єдиний законодавчий орган державної влади України. В цій частині матриці немає критерію “Законно”. Парламент зобов’язаний приймати закони, які не суперечать Конституції України.  Тут досліджувався критерій «Конституційно».

В «ПРО-100 матрицю -2: Парламент» включалися тільки ухвалені в цілому законопроекти, які викликають активне обговорення в суспільстві та/або варті уваги. Кожна точка представляє окремий прийнятий Парламентом законопроект.

Місце певної точки на карті визначалося командою експертів, з якими співпрацює ВУМ. Ініціативна група усвідомлює, що «ПРО-100 матриця 2» – це суб’єктивний погляд на ситуацію.

Повна інтерактивна версія «ПРО-100 матриці» – 2 знаходиться тут: https://vumonline.ua/pro-100/

Висновки:

  • Як перші 100 днів президентства, так і наступні 100 днів, коли Президент вже мав парламентську більшість своєї партії, не дали чіткої відповіді, чого варто сподіватись в подальшому від новообраної влади. В діях і Президента і Парламенту є правильні кроки, позитивні ініціативи, а також помилки, непопулярні та незаконні рішення.
  • Не простежується чітка стратегія дій та складається враження відсутності стратегії як в певних питаннях, так і загалом.
  • Ризики непрофесійного управління державою, на жаль, поки що залишаються.

Чи був експеримент – проект «ПРО-100 Матриця» – того вартий?

Інструмент «ПРО-100 матриця 2» був розроблений з метою перевірки, чи є попит на подібні візуальні моделі, які узагальнюють, спрощують сприйняття і дозволяють розібратися та побачити реальну політичну ситуацію. По завершенні проекту можна зробити висновок, що попит є, онлайн сторінка «ПРО-100 матриці» мала від 50 до 300 унікальних переглядів щодоби. Просування здійснювалося головним чином через соц. мережу Facebook та через спільноту платформи ВУМ online.  Але треба констатувати, що попит не був масовим.

Опитування. Думка користувачів

На сторінці «ПРО-100 Матриця – 2» проводилось опитування, в якому користувачам пропонувалося висловити свою думку щодо корисності запропонованого інструменту.

Всього в опитуванні взяли участь 250 користувачів.

  • “Вважаю інформацію дуже корисною” – цей варіант обрали 59.18% користувачів
  • В принципі, корисно – 34.69%
  • Абсолютно некорисна інформація – 4.08%
  • Тільки частково згоден(на), тому не можу брати все до уваги – 2.04%

На завершення

Починаючи з 7 грудня 2019, інструмент «ПРО-100 матриця – 2» оновлюватись не буде.

Аналітичний портал «Слово і Діло» буде продовжувати свою місію – здійснювати моніторинг обіцянок політиків, рейтинги чиновників, оперативно видавати новини та аналітичні матеріали, робити інфографіки та ін. – все, що може допомогти українцям розібратися в політичній та економічній ситуації в країні.

 

Платформа громадянської освіти ВУМ online, як проект Відкритого Університету Майдану,  буде продовжувати освітню місію, створюючи актуальні онлайн продукти, щоб дати кожному українцю доступ до знань та можливість покращити свої громадянські компетентності.

Ініціативна група проекту:

  • Катерина Пітєніна – Головний редактор «Слово і Діло», [email protected]
  • Остап Стасів – координатор проектів Відкритого Університету Майдану [email protected]
  • Богдан Бондаренко – експерт з конституційного права, [email protected]
  • Ірина Кашина – маркетолог проекту ВУМ online, [email protected]