Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

25 March 2019

Відкритий Університет Майдану долучився до #TrashTagChallenge

24 березня команда Відкритого Університету Майдану долучилася до #TrashTagChallenge. Місцем для прибирання сміття став Труханів острів у Києві.

Учасники акції йшли берегом Дніпра, збирали порожні пляшки, одноразовий посуд та папір. Прибрали декілька полянок з наслідками відпочинку. За всіма правилами флешмобу, фотозвіт розмістили у Facebook.

Команда ВУМу долучилась до #TrashTagChallenge з метою мотивувати людей поглянути на проблему ширше. Ось декілька важливих моментів, на які варто звернути увагу:

  • Під час акції був зібраний лише один пакет скляних пляшок, які можна віднести на переробку. Більшість скляних та пластикових пляшок, які були знайдені, забруднені і на переробку їх вже не приймуть.
  • Що буде із зібраним сміттям? Скоріше за все, воно поїде на сміттєзвалище. Тепер це сміття не буде забруднювати Труханів острів, воно буде лежати десь на полігоні за містом. З точки зору нашої планети не існує такого поняття “викинути” сміття. Його просто немає куди викидати, його “пересунули” з одного місця в інше.
  • Сміття збиралося в пластикові пакети. На жаль, учасники не знайшли альтернативи. Пакети теж забруднюють навколишнє середовище.

Команда ВУМу закликає всіх долучитись до #TrashTagChallenge! Але також ми закликаємо подивитись на проблему ширше! У курсі «Як правильно поводитись з побутовими відходами» на ВУМ online можна дізнатися всю правду про сміття.

Поки ми не почнемо розглядати себе в контексті відразу трьох складових – екологічної, соціальної та економічної, ми не зможемо змінювати життя планети. Курс «Сталий розвиток: нова філософія мислення» як раз про це. Економічне зростання, матеріальне виробництво і споживання суспільства повинні відбуватись в межах, які визначаються здатністю екосистем відновлюватися, поглинати забруднення і підтримувати життєдіяльність нашого та наступних поколінь.

Прибрати сміття – це лише перший, важливий крок. Ми закликаємо його зробити, але на цьому не зупинятись.

Не все так однозначно і для того, щоб зрозуміти всю картину світу, платформа громадянської освіти ВУМ online даємо можливість отримати потрібні знання та стати свідомими громадянами! Всі курси на ВУМ online безкоштовні. Долучайтесь!