Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

18 June 2018

ВУМ взяв участь у VI Міжнародному Бізнес-Форумі КНЕУ «НАУКА – БІЗНЕС – ОСВІТА: СТРАТЕГІЧНЕ ПАРТНЕРСТВО»

15 червня 2018 року у Державному вищому навчальному закладі «Київський Національний Економічний Університет Імені Вадима Гетьмана» відбувся VI  Міжнародний  Бізнес-Форум «НАУКА – БІЗНЕС – ОСВІТА: СТРАТЕГІЧНЕ ПАРТНЕРСТВО».

Сучасні реформи вищої освіти в Україні передбачають інтеграцію інтересів та координацію діяльності університетів і представників приватного підприємництва з метою розвитку механізмів взаємодії університетів з бізнес-структурами, міжнародними інституціями, органами публічної влади та громадськими організаціями задля інноваційного розвитку національної економіки.

Участь у Бізнес-Форумі – це можливість публічного обговорення проектів щодо адаптації вищої освіти до сучасних потреб реальної економіки, розвитку навчальних технологій та нових форм кооперації бізнесу та університетів.

Остап Стасів – координатор та співзасновник ГО «Відкритий Університет Майдану» – взяв участь у панельній дискусії Форуму: «Формальна та неформальна освіта: виклики для університетів та бізнесу». Під час дискусії розглядалися наступні питання:

  • Що таке неформальна освіта і як вона вписується в загальну концепцію навчання?
  • Яку цінність та користь від неформальної освіти може мати корпоративний бізнес?
  • Як вписати неформальну освіту в університетський простір?
  • Чи насправді онлайн-платформи неформальної освіти конкурують з університетською освітою?

У своєму виступі Остап Стасів надав чіткі аргументи, чому неформальна освіта є потужним двигуном формування громадського суспільства і чому саме зараз дуже важливо надавати якомога більше можливостей для розвитку громадянських компетенцій. Остап познайомив учасників з дистанційною платформою громадянської освіти ВУМ online, розповів про курси, які вже доступні для навчання.

Головний акцент виступу Остапа: громадянська освіта – це не окремий предмет в школі чи інституті, це комплексний підхід та знання, які надаються на різних етапах розвитку особистості.  І дуже важливо зараз підходити до розвитку громадянських компетенцій комплексно, впроваджувати відповідне навчання у школах та навіть дитячих садочках. Інакше за 5-10 років отримаємо молодих українців, які будуть мати гарні професійні знання, але не будуть знати, як бути успішними громадянами своєї країни.

Також Остап наголосив, що всі курси на ВУМ online безкоштовні і доступні для кожного. Навчатися та розповсюджувати інформацію про можливості отримання громадянської освіти на ВУМ online – це реальні кроки, які може зробити кожен і які поступово будуть змінювати українське суспільство на краще.

У панельній дискусії також взяли участь такі спікери:

  • Андрій Мельник – співзасновник перекладацької компанії «Профпереклад», засновник Клубу мислення
  • Лілія Гапонюк – керівниця відділу з управління персоналом компанії «LetyShops»
  • Анна Різніченко – куратор off-line напряму освітнього проекту «Вища Школа Комунікацій», сертифікований спеціаліст з профорієнтації дорослих і підлітків
  • Денис Ліфінцев – куратор профорієнтаційної програми для школярів, доцент кафедри менеджменту КНЕУ ім. В. Гетьмана
  • Інна Косорига – співзасновниця та керуючий партнер компанії IVA.MICE, співзасновник проекту HR to Business
  • Ольга Сафіна – віце-президент з комунікацій компанії Innovecs, куратор проектів FEDORIV HUB, UNIT.City, Chasopys

Модератор – Юлія Плієва – Партнер та генеральний директор Apple Consulting®, викладач Києво-Могилянської Бізнес Школи.