Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

15 May 2018

Як правильно поводитись з побутовими відходами – новий курс на ВУМ online

15 травня 2018 р. на платформі громадянської освіти ВУМ online стартував безкоштовний онлайн курс «Як правильно поводитись з побутовими відходами».   Вперше в історії незалежної України створений навчальний курс про сміття.

Про проблематику забруднення навколишнього середовища сміттям зараз говорять багато. Але, при цьому, Україна відстає від європейських практик і тільки починає впроваджувати заходи з сортування відходів. Багато людей не розуміють масштабність проблеми. Якщо не вжити термінових дій, наслідки можуть бути катастрофічними.

Саме внаслідок нашої життєдіяльності щодня утворюється близько 1,5 – 2 кг побутових відходів практично у кожній родині. Що з ними трапляється потім? Як це впливає на довкілля, та як змінити ситуацію на краще?

Команда ВУМ online зібрала експертів з питань поводження із побутовими відходами та представників ключових екологічних ініціатив України, які разом зробили перший в історії незалежності України безкоштовний онлайн курс. Головна мета курсу – максимально систематизувати інформацію щодо відходів та доступною мовою розповісти, як українці можуть стати більш екологічними в наших реаліях.

Курс відповідає на такі питання:

  • Як правильно поводитись з відходами вдома та на роботі?
  • Як навчитись правильно обирати продукцію, щоб впливати на зменшення обсягів утворення відходів?
  • Як правильно вести роздільне збирання відходів, з чого потрібно починати?
  • Чому в Україні більшість відходів потрапляє на полігони та сміттєзвалища, та що можна зробити, щоб поступово виправити ситуацію?

Експерти та викладачі курсу:

Тетяна Омельяненко – кандидат економічних наук, Голова представництва групи молодих фахівців міжнародної Асоціації твердих відходів (ISWA) в Україні. Фахівець з питань поводження з відходами.

Євгенія Аратовська – лідерка ЕКО проекту «Україна без сміття», соціальний підприємець і викладач з тематики «Сталий спосіб життя».

Анастасія Костенко – еколог-дизайнер, магістр екології та біотехнологій, арт-діяч, одна із засновників арт-майстерні UpcyclingUA та Peredelki, громадський діяч, вчитель.

Маріанна Бойко – екоблогерка, тренерка з екологічного мислення, мотиваційна спікерка, авторка проектів «104 дні без поліетилену» та «Zero Waste Ukraine». Завдяки своїм експериментам відмовилася від користування пакетами та зменшила кількість сміття до 35 грамів на день.

Софія-Христина Борисюк і Нікіта Шульга – співзасновники проекту компостування відходів шкільних їдалень «Компола».

Запрошені гостьові спікери:

Курс знаходиться у вільному доступі та відкритий для кожного!

Посилання на курс