Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

3 May 2018

Основи енергетичної кооперації – новий курс на ВУМ online

Сьогодні на проблеми в енергетиці не нарікає хіба що лінивий – тарифи зависокі, монополісти зловживають своїм становищем на ринку, урядова політика недосконала. Багатьом здається, що ситуацію можна вирішити лише “згори” – на урядовому/президентському та інших рівнях. Проте, відповіддю на значну кількість енергетичних проблем в Україні може стати самоорганізація людей у енергетичні кооперативи.

Що це таке? Енергетичний кооператив дозволяє громадянам забезпечувати свої потреби (як індивідуальні, так і спільні), пов’язані із споживанням енергії. Це найрізноманітніші потреби – від забезпечення себе теплом та паливом (гуртова закупівля дров, пеллет, бензину) до виробництва електроенергії та тепла практично з будь-яких джерел енергії. Поєднання фінансових зусиль громади або самоорганізованої групи надає відчутні переваги усім її членам. Цим інструментом вже сотні мільйонів людей у всьому світі (передовсім – у країнах ЄС та США).

Наш курс “Основи енергетичної кооперації” навчить, як члени громади чи самоорганізованої групи можуть стати власниками енергетичної інфраструктури, стати “монополією для самих себе”. 

Основний експерт та викладач курсу – Андрій Зінченко – співзасновник і керівник освітніх проектів української мережі енергетичних інновацій Greencubator. Експерт у сфері відновлюваних джерел енергії, енергоефективності. Понад 9 років працює над просвітницькими та адвокаційними проектами у цій сфері.

Курс знаходиться у вільному доступі та відкритий для кожного! Долучайтесь!