Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

25 July 2017

Від 15 до 100 тисяч

У місті Горішні Плавні активні громадяни створили соціальні майстерні та театр для дітей та молоді з інвалідністю.

Автори проекту – мами з ГО «Товариство захисту прав дітей з інвалідністю «Ніжність»», а завдяки «Відкритому університету Майдану» та програмі «Активні громадяни» від Британської ради до його реалізації долучилося усе місто.

Рік тому через збільшення вартості комунальних послуг вечірній клуб для дітей з інвалідністю, який утримує товариство «Ніжність», мав закритися. У пошуках коштів мами дітей запросили фасилітаторів ВУМу, яки є партнерами Британської ради у програмі «Активні громадяни». На тренінг у приміщенні дитячого клубу прийшли лідери громадської думки, голови громадських організацій міста, депутати міської ради, журналісти і представники навколишніх сільських громад. Більшість з них вперше дізналася про існування клубу, який працює вже 10 років. Проект «Соціальні майстерні та театр» був написаний спільними зусиллями усіх учасників тренінгу, і його почали реалізовувати прямо на місці – ще до подання у Британську Раду. Мета проекту – залучення молоді та дітей з інвалідністю до суспільно корисної праці, навчання декоративно-ужитковому мистецтву, навичкам самообслуговування та театральному мистецтву. Щоденні навчальні гуртки для дітей на громадських засадах узялися проводити активні громадяни, які були учасниками тренінгу в Горішніх Плавнях, та їхні друзі. До дітей прийшли небайдужі земляки з громадських організацій «РОДІС», «Пульс Країни», «Самопоміч», «Непереможні», «Креативна Молодь», бійці батальйону «Азов», волонтер корпусу миру США, вчителі шкіл №3 та №4 і навіть переселенці з Донбасу.

Після перемоги у конкурсі Британської Ради проект був поданий на розгляд до Благодійного фонду Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (засновники – К.В. Жеваго та В.В. Лотоус), де його схвалили і надали співфінансування у сумі 50 тисяч гривень на рік. Цих грошей повністю вистачило на комунальні послуги за рік, матеріали для майстерень, екскурсії та проведення занять з іпотерапії протягом усього літа. Ще 50 тисяч міська рада виділила на літнє оздоровлення дітей з інвалідністю. 15 тисяч від Британської ради були витрачені на навчальну поїздку акторів інтеграційного театру «Фортуна» на виставу до Києва, обладнання для свічкової майстерні, гуртка паперової пластики, миловарні, багетної майстерні, та внесені за оренду та виготовлення театральних костюмів на рік роботи театру. На День міста діти брали участь у міському ярмарку, де вторгували 900 гривень за власноруч зроблені свічки та мило.

«Головний здобуток від програми «Активні громадяни» – це не британські гроші, а навчання навичок якісної комунікації з громадою міста, яких навчили нас предствники ВУМу. – коментує подію голова ради ГО «Ніжність» Ганна Травінцева. – Дітей з інтелектуальною неповносправністю дуже довго тримали окремо від суспільства. І таке ставлення до наших дітей ледь не коштувало нам закриттям громадської організації, яка за 10 років об’єднала 85 родин. Активні громадяни не злякалися, приїхали до нас, навчили, і тепер ми маємо добрих друзів і порадників у своєму місті, в Україні і навіть за її межами».