Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

10 October 2017

Велофорум в Україні зібрав понад 100 учасників та учасниць з 8 країн Європи

Міжнародна конференція Велофорум-2017 на тему “Велосипед як каталізатор змін у містах” пройшла 6-8 жовтня в Миколаєві, зібравши більш як 100 учасників та учасниць з 24 міст України та 8 країн Європи.

Серед спікерів та спікерок були експерти міського транспортного планування, сталого розвитку, лідери громадських організацій та представники та представниці мерій з України, Німеччини (Берлін), Швеції (Стокгольм), Бельгії (Брюссель), Ірландії, Польщі (Люблін), Білорусі (Мінськ) та Латвії (Рига). Велофорум став місцем зустрічі для мерій, транспортних інженерів, велоактивістів і велобізнесу з різних міст України – Києва, Полтави, Миколаєва, Одеси, Львова, Харкова, Дніпра, Івано-Франківська, Яремче, Сум, Кривого Рога, Василькова, Боярки, Вінниці, Дрогобича, Житомира, Миргорода, Маріуполя, Перечина, Чернівців, Чернігова, Южноукраїнська, Мукачевого, Старобільська та ін.

Головна тема конференції цього року: «Велосипед як каталізатор змін у містах», тому перший день форуму був присвячений розвитку національних і локальних велосипедних практик, а також взаємодії громадських активістів з муніципальними і державними органами самоврядування. В цілому, велика частина доповідей мала практичний характер. Зокрема, воркшоп про створення першої велодоріжки в місті та перешкоди, які можуть виникати в роботі, або воркшоп про фінансування транспортних проектів. Ще один важливий блок Велофоруму — презентації адвокаційних кампаній транспортних активістів та активісток, успішні історії з впровадження велосипедних ініціатив у різних містах України, здатних змінювати свідомість жителів міста. Зокрема, кейс перемоги активістів навколо збереження київського велотреку, велодосвід Львова та Івано-Франківська, кампанія зі зміни Правил дорожнього руху тощо.

«Велофорум важливий тим, що на конференції на професійному рівні обговорюються питання не тільки розвитку велосипедного транспорту, але й питання розвитку транспортної системи в цілому, питання безпеки дорожнього руху, демонструються успішні рішення з інших міст і країн», – зазначив координатор проекту «Велорух Миколаїв» Денис Моляка.

Нагадаємо, “Велофорум” — міжнародна конференція на перетині транспортної політики, сталого місцевого розвитку та громадянського суспільства. Взяти участь в конференції запрошують журналістів, депутатів місцевих рад, представників та представниць виконавчих комітетів, що відповідають за транспортну, містобудівну та туристичну політику, співробітників та співробітниць комунальних підприємств.

На сайті конференції можна ознайомитися з програмою Велофоруму. Більше фото з Велофоруму дивіться тут.

Організаторами Велофоруму є громадські організації “Асоціація велосипедистів Києва”, “Центр соціальних та ділових ініціатив” (м. Яремче), а також консалтингова компанія Dornier Consulting. Співорганізаторами є мерія Миколаєва, громадська організація «Альтер-Спорт» за підтримки КУ «Агенція розвитку Миколаєва» і міського голови. Велофорум 2017 проходить за підтримки Європейського Союзу, Британської ради в Україні через партнера проекту ГО «ВУМ», представництва Фонду Гайнріха Бьолля в Україні, посольства Швеції в Україні, Чорноморського університету ім. Петра Могили, міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича та Управління у справах сім’ї, дітей та молоді Миколаївської міської ради.

За інформацією Асоціації велосипедистів Києва