Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

30 November 2019

Школа культурного менеджменту для представників літературного та видавничого сектору

Як поєднати музу з кошторисом? Відповідь на це питання дала «Школа культурного менеджменту для представників літературного та видавничого сектору», що відбулась в листопаді 2019 року за підтримки Українського культурного фонду  у  Полтаві, Миколаєві, Сумах, Львові та Вінниці. Відкритий Університет Майдану (ВУМ) долучився до реалізації проекту та став майданчиком для створення і запуску на широкий загал дистанційного курсу «Менеджмент у літературній сфері: Кошторис і музи».

На наше переконання, культура – один з стовпів нашого суспільства. Але вона, як і цінності, потребує тривалого формування через освіту. Саме тому для платформи дистанційної громадянської освіти ВУМ online було важливим долучитися до створення контенту та проведення Школи.

Школа зібрала з усіх куточків України тих, хто пов’язаний із літературною та видавничою діяльністю: авторів, видавців, перекладачів, бібліотекарів, ілюстраторів, власників книжкових крамниць та літературних кафе (чи тих, хто тільки мріє про таке),  організаторів літературних подій, освітян, представників місцевого самоврядування в царині культури.

В кожному з вищенаведених міст під час 3-денної практики з провідними фахівцями у галузі проектного та грантового менеджменту, видавничої справи, маркетингових комунікацій та культурних інновацій учасники отримали нові знання та навички для успішного розвитку  літературної та видавничої справи у своїй громаді, дізналися про наявні ресурси для розширення сектору, познайомились з колегами з інших областей.

Фіналом навчальної програми стали фасилітаційні практики та робота над проектами учасників Школи.

Проведення школи продемонструвало, що у нашому суспільстві є чіткий запит на розвиток сфери літературної та видавничої діяльності не тільки від великих гравців ринку та держави, але і в малих громадах та громадських ініціативах. Але бракує базових знань. Саме такі знання тепер доступні на платформі дистанційної громадянської освіти у дистанційному курсі «Менеджмент у літературній сфері: Кошторис і музи».