Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

31 July 2017

Ми – чи Я і Я? Батьки двійнят у пошуках відповіді

Бути батьками близнюків, двійні чи трійні – подвійне чи навіть потрійне навантаження та відповідальність, адже щодня у них виникає безліч питань щодо здоров’я, розвитку та виховання малюків, відповіді на які вони не завжди можуть отримати від своїх близьких. Тому за підтримки Вritish Council, «Відкритого університету Майдану» та Управління у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради в Чернігові стартував освітній соціальний проект «Ми чи «Я і Я»? Батьки двійнят у пошуках відповіді». Це цикл зустрічей на тематику, що хвилює мультибатьків, які проходитимуть упродовж 2017 року раз на місяць в Центрі розвитку «Орігамі».

Цей проект викристалізувався з простої ідеї – створити в нашому місті комунікаційний майданчик для мультибатьків, – розповіла керівник проекту «Ми чи «Я та Я», засновник блогу СheTwins, мама близнюків Ольга Рись. – До роботи ми підключили психолога й додали інформаційну складову, адже саме компетентної фахової думки й інформації нам усім дуже бракує. На кожну зустріч ми запрошуємо «спеціального гостя» – наприклад, когось з відомих і цікавих людей, які мають успішний досвід батьківства. Саме тому, переконана, не тільки мультибатькам можуть стати в нагоді наші зустрічі!

Цю думку розділяє й психолог проекту Жанна Шикунець. За її словами, теми, що обговорюватимуться на зустрічах,  стосуються як мультибатьківства зокрема, так і відповідального батьківства загалом, тому будуть корисні всім зацікавленим татам і мамам. Це, приміром, теми суперництва між дітками, як розумно розподіляти між ними увагу, як впливають стосунки між батьками на клімат у сім’ї й формування особистості дітей, як правильно реагувати на дитячу жорстокість чи жадібність та багато-багато інших.

Менеджером цього проекту є мама двійнят Олександра Павленко, яка вже чотири роки перебуває в декретній відпустці. «Коли ти мама двійні, то в принципі, сумувати ніколи, й на місці ти не сидиш, але часто відчуваєш, що домашні клопоти поглинають тебе з головою, – висловлює вона свою думку. –  Якщо говорити відверто, часу для спілкування з друзями, у колі рідних, залишається дуже мало. А ще й хочеться, аби це спілкування було продуктивним, аби час не марнувався, й дозвілля було яскравим і насиченим. Тому проект «Ми чи «Я і Я», як на мене, дає можливість сім’ям з двійнями чи трійнями зустріти нових друзів, відкрити для себе світ мультибатьківства, почути, як вирішували подібні проблеми інші родини, й зрозуміти, що ніхто з нас не ідеальний, але всі труднощі й складнощі можна успішно подолати!»

Важливо, що цей проект має благодійну складову. Адже, попри грантову підтримку, організовані заходи не є безкоштовними, а зібрані кошти підуть на благодійність. Нині на утриманні міського пологового будинку знаходиться двійня, від якої відмовилися, і вірогідніше за все по закінченню циклу зустрічей ці кошти будуть спрямовані на допомогу цим діткам.

Цей проект для батьків про дітей, який завдяки певній синергії ідей та активності самих учасників зустрічей, уже дав свої плоди. Це і проведенний 6 серпня в місті Чернігові #CheTwinsFest, організований до Дня двійнят, це і періодичні публікації про мультибатьківство в місцевій пресі та ефіри на телебаченні, це і просто дружба, взаємопідтримка та корисна комунікація.

Докладніше дізнатися про проект та подивитися анонси наступних зустрічей можна тут http://chetwins.com