Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

21 August 2019

Онлайн освіта зі сталого розвитку для громадянського суспільства

16 серпня 2019 року в Києві пройшла зустріч представників громадських та освітніх організацій «Онлайн освіта зі сталого розвитку для громадянського суспільства», ініційована спільно командою платформи ВУМ online та Клавдією Шевелюк, Національною консультанткою Програми розвитку ООН з онлайн-освіти у сфері сталого розвитку. Керівник платформи ВУМ online Остап Стасів є партнером проекту ПРООН «Онлайн освіта для сталого розвитку» за напрямком освіти для громадських активістів. 

Цей проект ПРООН має на меті покращити доступ до освіти в галузі сталого розвитку і ЦСР, і обізнаність про «Порядок денний в галузі сталого розвитку 2030» та втілити його на національному, регіональному і локальному рівнях.  Проект фінансується GIZ. Проект передбачає розробку навчальних онлайн-продуктів для трьох цільових аудиторій – малий і середній бізнес, громадські активісти та державні службовці. Також планується підготовка тренерів та проведення тренінгів у регіонах для підвищення спроможностей цих трьох сегментів цільової аудиторії.  

Під час зустрічі  представники громадських організацій та освітніх установ визначили найголовніші виклики на шляху досягнення цілей сталого розвитку (ЦСР) для Українице безвідповідальне виробництво і несвідоме споживання, низька поінформованість населення про суть та важливість ЦСР, та низький рівень усвідомлення власної відповідальності наших громадян.  

Також під час зустрічі учасники працювали в робочих групах над створенням прототипів трьох навчальних блоків онлайн-курсу для громадського сектору – відповідно до трьох основних контекстів: біосфери, економіки та суспільства. Крім того, учасники мали можливість обмінятися досвідом ведення власних проектів в галузі сталого розвитку, та запропонувати експертів, викладачів та лідерів думок, які могли би стати викладачами такого онлайн-курсу. Всі наробки та пропозиції будуть враховані в наступному етапі розробки навчальної програми курсу. 

Нагадаємо, що на платформі ВУМ online створено перший в Україні дистанційний курс «Сталий розвиток: нова філософію мислення», який рекомендовано експертами Програми розвитку ООН в Україні для усіх зацікавлених. Цей курс проясняє базові поняття та концепції в царині сталого розвитку і допомагає зрозуміти відповідальність кожної людини за наслідки нашої життєдіяльності. Новий проект Програми розвитку ООН, де ВУМ є партнером, покликаний поглибити це розуміння та запропонувати практичні шляхи досягнення цілей сталого розвитку – від маленької громади до масштабу всієї країни. 

Мріймо глобально, діймо локально! Робімо це ВУМно. 

Представники громадських та освітніх організацій. Початок роботи. Знайомства, обговорення актуальних тем.

Клавдія Шевелюк, Національна консультантка Програми розвитку ООН з онлайн-освіти у сфері сталого розвитку