Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

22 October 2017

Мистецтво, що спонукає до дій. В Миколаєві пройшов перший Art Week

Багато хто з молоді подорожує містами України та відвідує різноманітні фестивалі. Численні мистецькі фести організовуються не лише у великих містах, а й у “середніх” за кількістю населення, таких як Івано-Франківськ, Тернопіль, Полтава та інші. Але Миколаїв надовго лишався білою плямою на мапі України. При цьому, у місті проводиться багато заходів, але всі вони точкові, і між відкриттям виставки та некомерційним “відкритим” кінопоказом може бути проміжок часу в декілька тижнів.

По поверненню в рідне місто з одного мистецького фестивалю наша команда однодумців вирішила: навіщо чекати поки хтось за тебе організує захід, якщо це можна зробити власними силами? І ми вирішили діяти. Ідея формувалася та змінювалася кілька місяців. У цей час на очі потрапило оголошення про Пітчинг проектів, що проводить ГО ВУМ спільно з Британською радою в Миколаєві. Це і стало відправною точкою для початку активних дій.

Завдяки навчанню від ГО ВУМ та фінансовій підтримці нашого проекту, 2 місяці життя були наповнені багатьма знайомствами, організаційними процесами і хоча й невеликими, проте прикрими невдачами. Вже згодом, коли фестиваль завершувався і мене запитували, чи задоволений я зробленим, моєю відповіддю було: «У мене є багато критики до себе та до того, як ми це зробили в цьому році, але найбільшим задоволенням є відгуки відвідувачів. Саме вони мене надихають працювати далі”.

А відгуків проект отримав, дійсно, багато. Хоч програма Mykolaiv Art Week і включала лише 5 заходів, та тривав він 4 дні. Кожна новина у ЗМІ мала лише позитивне забарвлення, соцмережі майоріли фотозвітами із та постами вдячності за організацію такого фестивалю. Це і є найбільшою нагородою за вкладені сили та час у його підготовку .

Під час останнього заходу, показу короткометражних анімаційних фільмів, я впевнено заявив, що цей фестиваль був першим, але далеко не останнім, і наступного року обов’язково відбудеться вже другий Mykolaiv Art Week. Є надія, що загальними зусиллями ми покращимо життя міста та зробимо його більш “комфортним” для мешканців.

Головний висновок з роботи над цим проектом та планами над наступними – не потрібно чекати дій від когось іншого, треба повірити в себе, адже зміни починаються з кожного громадянина. Малими кроками можливо змінити все.

 Дмитро Ларченко, організатор Mykolaiv Art Week