Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

24 July 2018

Надихнути і підтримати – ВУМ на Сколівщині

Коли ти один і хочеш змін, що робити? Що у тебе є, на що можна розраховувати? Невже все прийдеться робити самому?  

Ні, не прийдеться. І аби потенційні активісти, активні громадяни не зупинились на цих питаннях, а почали працювати над змінами, ми прочитали лекцію про соціальний капітал. Викладачі Остап Стасів та Наталя Склярська відвідали три села на Соколівщині і поспілкувались з понад 80-ма жителями смт. Славсько, селах Козьова/Орявчик та Коростів.  

Викладачі пояснили, наскільки важлива взаємодопомога та довіра, кооперація та спільна ініціатива для маленьких початкових зрушень, позитивних змін. Адже найкраще об’єднує людей в громади саме спільний успіх.

Соціальний капітал – це саме готовність і здатність згуртуватись для спільного вирішення важливих питань, це вирішення проблеми силами громади. Таких проблем багато: конфлікти із держадміністрацією, незаконні забудови, вирубка лісів, закриття і рейдерські захоплення підприємств, боротьба проти ЖЕКу.  

Тому, наші викладачі не зупинились лише на поясненні значення соціального капіталу.  Потрібно знати з чого почати, як організуватись. Але не менш важливо критично мислити і аналізувати кожну проблему, з якою ви стикаєтесь.  

Остап та Наталя пропонують почати із курсу “Соціальний капітал” і перейти до інших, що стосуються актуальних проблем багатьох українських громад. Курс “Соціальний капітал” – це частина “Школи Свідомого громадянина” – комплексу курсів, які навчають організовуватись та організовувати, перетворювати проблеми громади у проекти, спільно працювати над ними і успішно вирішувати.  

Наша поїздка на Соколівщину закінчилась 22 липня. Але ми далі будемо працювати із громадами, що допомогли нам організувати захід – ГО «Імпульс» та ГО «Сузір’я Коростова» та активістами, що прийшли нас послухати. Пишіть нам і телефонуйте, якщо у вас є бажання провести подібний захід для своєї громади, або у вас є досягнення, яким можна поділитись.  

Успіхів. Натхнення!