Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

16 July 2020

«Як розслідувати порушення на виборах» – на ВУМ online стартував новий курс

Чесні та прозорі вибори є запорукою успішного демократичного розвитку держави. Раз на кілька років громадяни України голосують за своє майбутнє, обираючи траєкторію розвитку країни через політиків, яким вони довіряють представляти свої інтереси.

Утім, заради обрання кандидати й політичні партії можуть вдаватися до порушень і маніпуляцій: підкупати виборців, фінансувати свою кампанію «тіньовими» коштами, використовувати адміністративний ресурс, розповсюджувати фейки тощо. Усі ці дії впливають на рішення виборців і результат виборів.

Тож аби вибори відбувалися прозоро, а їхній результат відображав усвідомлений вибір, громадяни мають володіти певною інформацією про кандидатів і партії упродовж усього виборчого процесу. Саме тому важливо, щоби журналісти, блогери, громадські активісти  та інші зацікавлені сторони вміли помічати і розслідувати порушення на виборах і доносити результати розслідувань до аудиторії.

Мета курсу  ­ «Як розслідувати порушення на виборах» – навчити проводити якісні розслідування порушень виборчого законодавства. Використання отриманих знань і навичок допоможе зробити вибори в Україні прозорішими й чеснішими, а вибір громадян – усвідомленим і відповідальним.

Для кого цей курс – для журналістів, блогерів, громадських активістів і всіх зацікавлених слухачів, які будуть стежити за дотриманням виборчого законодавства на загальнонаціональних та місцевих виборах.

Очікувані результати – після завершення курсу учасники зможуть самостійно знаходити порушення виборчого законодавства, визначати тему розслідування, формулювати гіпотезу та планувати подальшу роботу, працювати з відкритими джерелами інформації, створювати досьє й готувати матеріали для публікації у ЗМІ й соціальних мережах.

Цей курс розроблено Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) в Україні за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги (UK aid) від уряду Великої Британії. Будь-які думки, висловлені в цьому курсі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди USAID, урядів США, Канади або Великої Британії.

Навчання на курсі безкоштовне. Долучайтесь!