Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

19 April 2018

ВУМний досвід спілкування з сільськими громадами

18 та 19 квітня 2018 року команда викладачів Відкритого Університету Майдану разом з партнерами з DVV International відвідали Полтавщину з навчальною програмою «Розвиток громадянської освіти та соціального капіталу громади». Наталія Склярська та Остап Стасів побували у с. Полив’яне ОТГ Великі Сорочинці та с. Кибинці. Представники ВУМ розповіли місцевим активістам про можливості розвитку та творення й зміцнення соціального капіталу громад, а також разом з ними обговорили ідеї створення проектів, які можуть бути підтримані партнерськими організаціями. Програму у с. Полив’яне відвідали 36 членів громади. Це 10% усього населення села. У Кибинцях до нас завітало 48 слухачів: школярі старшої школи, представники місцевого самоврядування, активні громадяни. Це був наш перший досвід спілкування з сільськими громадами.

Дуже приємно, що селяни, особливо молодь, цікавляться можливостями перетворень та втілення змін. При цьому майже всі учасники програми наголошували, що відсутність знань про свої права у більшості населення призводить до пасивності членів громади, і як наслідок – відсутності контролю діяльності представників самоврядування чи державних установ. Саме тому інформація про нашу безкоштовну платформу дистанційної громадської освіти ВУМ online була сприйнята з великим позитивом, адже інтернет тепер є і в найвіддаленіших селах, а бажання вчитися і вдосконалюватися у сільських громад велике і серйозне.

Ми вдячні нашим партнерам за допомогу в організації. Думаємо, що такі зустрічі саме в сільських громадах потрібно продовжувати, а, можливо, розробити окремий курс для керівників та активістів новостворених ОТГ.

Наталія Склярська

Остап Стасів