Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

4 July 2018

Усе буде по-білому! ВУМ на EDCAMP UKRAINE 2018

2 та 3 липня 2018 р. у м. Харкові в культурному центрі «Бейт Дан» відбулася четверта національна (НЕ)конференція EdCamp Ukraine.

Ініціатива EdCamp з’явилася у 2010 році в США, її метою є створення альтернативного державному способу підвищення кваліфікації педагогів. Цей рух вже охоплює 32 країни світу. Україна не є виключенням і EdCamp Ukraine не планує зменшувати обертів. За три роки існування EdCamp в Україні до руху приєдналося понад п’ятнадцять тисяч освітян зі всіх куточків країни.

Символом EdCamp Ukraine є птах – біла ворона. І це не випадково. Так тут з любов’ю називають українських проактивних педагогів-едкемперів (та едкемперок), які своєю відкритістю до нового досвіду та прагненням до змін в освіті й суспільстві вирізняються у своїх спільнотах.

У четвертій (не)конференції взяли участь майже тисяча вчителів та експертів у сфері освіти з України та 11 інших країн. Серед почесних гостей заходу – міністерка освіти Лілія Гриневич, очільниця Харківської державної облдержадміністрації Юлія Світлична та уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.

Магістральним акцентом національної (не)конференції цього року було навчання, збудоване на цінностях. І у своїй презентації на тему “Інструменти формування громадянських компетенцій у Новій українській школі (НУШ)” команда ВУМ вибудувала логічний ланцюг: як на базі цінностей грунтується концепція розвитку ефективних громадян ВУМ, за допомогою яких інструментів можна втілити цю концепцію і врахування в цій концепції принципів НУШ та Партнерства заради навичок ХХІ століття.

2 липня на платформі громадянської освіти ВУМ online стартував курс «Як провести EdCamp для своєї громади», який увійшов до методичного комплекту разом із книгою “Зростаємо разом з EdCamp”. Авторами курсу стали освітні продюсери, члени команди EdCamp Ukraine – Олександр Елькін, Олена Масалітіна, Ірина Міньковська, а спів-авторами – найактивніші координатори міні-EdCamp’ів з різних куточків України. Головна мета курсу – поширити інформацію про можливості EdCamp серед освітян та допомогти «білим воронам» розкрити свій потенціал і почати діяти – змінювати систему освіти на краще, впроваджувати реформи.

Курс є безкоштовним та відкритим для кожного. Ми запрошуємо всіх до співпраці. Не пошкодуйте свого часу і станьте частиною міжнародної й української родини EdCamp!

Команда Відкритого Університету Майдану дякує EdCamp Ukraine за плідну співпрацю та можливість долучитись до події. Ми бажаємо всім «білим воронам» успіхів та натхнення. Усе буде по-білому! 🙂

Лілія Гриневич, Юлія Світлична, Олександр Елькин

Олександр Елькин та команда ВУМ – Остап Стасів, Катерина Баценко