Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

2 October 2017

Довга дорога починається з маленького кроку

Одним зі дієвих шляхів зменшення рівня правопорушень серед неповнолітніх (особливо «вуличної злочинності») є правова просвіта. Зокрема, навчання старшокласників обсягові власних прав та обов’язків під час перебування в публічних місцях, при контактах з поліцією.

Власне саме таку мету переслідує проект «Знай власні права», який реалізовує Миколаївська коаліція неприбуткових організацій у складі Громадського формування з охорони громадського порядку «КАСКАД» (голова – Ігор Іванюченко) та Миколаївського обласного комітету «Правозахисник – І» (директор – Ян Чарнецький) за підтримки ГО ВУМ, Британської Ради в Україні та Правової ініціативи Олександра Кучерака.

Загальновідомо, що успішна боротьба із злочинністю базується на 4-х складових: жорстокому покаранні за правопорушення, реальному принципі невідворотності покарання для будь-кого, професійній роботі правоохоронців з розкриття злочинів та правовій просвіті.

Яка форма діяльності здорового суспільства з чотирьох перелічених є первинною, а яка необов’язковою – не варто сперечатись. Позаяк без правової просвіти зменшення кількості правопорушень в соціумі є неможливим. Для будь-якої держави, включно з Україною, загалом та Миколаївщиною (її частиною), зокрема.

В порівнянні з 2015 роком кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень в Миколаївській області в 2016 році зросла на 46 %  і перевищила 10 тисяч. Половина цих порушень була вчинена в м. Миколаєві. З них більш, як 200 кримінальних правопорушень здійснено юними особами у віці від 14 років до 18 років. Якщо звернути увагу на статистику вже засуджених неповнолітніх (протягом 2014 – 2016 років), можна переконатись, що Миколаївщина постійно знаходиться в п’ятірці «лідерів», поступаючись числом засуджених лише Донецькій, Запорізькій, Луганській та Вінницькій областям. Відповідна державна статистика не охоплює окуповані території Криму, Донецької, Луганської областей.

В межах проекту виготовлено правовий посібник для неповнолітніх «Знай власні права», розповсюджено його в усіх школах Миколаєва, де проведено воркшопи з старшокласниками. Кожна шкільна бібліотека обласного центру забезпечена цією брошурою.

Новинкою проекту є оприлюднення тексту посібника на сторінці МОК «Правозахисник – І» www.facebook.com/LegislatorІ-Правозахисник-І-563891547005789 у відкритому режимі мережі FB.

Тобто, будь-хто, особливо неповнолітній у віці до 18 років, може «закачати» текст з власними правами та обов’язками у власний гаджет і завжди мати при собі посібник. Зокрема, при зустрічі з новою поліцією чи іншими правоохоронцями. Там, на сторінці «Правозахисника – І» є також посилання на інші ресурси в мережі Інтернет, де у вільному доступі знаходяться попередні 12 правових посібників, виготовлених та розповсюджених вище згаданою коаліцією.

Довготривалих результатів реалізації проекту «Знай власні права» треба ще чекати. Але короткотермінові вже можна побачити – під час нещодавніх святкувань Дня міста в Миколаєві не було затримано жодного неповнолітнього за скоєння кримінальних чи адміністративних правопорушень. Зникли також правопорушення неповнолітніх уболівальників під час проведення домашніх матчів футбольного клубу «Миколаїв».