Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

11 December 2018

Звернення співзасновника і координатора проекту Відкритого Університету Майдану

Жити у часи великих змін, з одного боку,–  виклик і випробування, а з іншого, –  можливість побачити та пережити рух «тектонічних плит» людської свідомості. Хтось каже: «Цілих п’ять років минуло від подій Революції Гідності», а комусь цей час вимірюється означенням – «Тільки…». У час тих буремних подій зародився «Відкритий Університет Майдану» (ВУМ). 5 років платформа громадянської освіти формує та розвиває громадянське суспільство в Україні. 

Все почалось з сцени біля Лядських воріт. Перші лекції збирали всього по 10 зацікавлених. Але уже до кінця 2014-го ріку ми провели 295 лекцій, зібрали більше 50 тис. слухачів. ЗМІ визнали нас одним з кращих соціальних проектів 2013-го року. Далі був «Український дім» і співпраця з Науковою сотнею ім. Вербицького, лекції біля стели Незалежності та з головної сцени Майдану. ВУМ притягував небайдужих відкритих до змін людей та об’єднував їх. Ми продовжили об’єднувати людей далі, у Школі свідомого громадянина, яку було створено у співпраці з «Діалогами на Майдані». За 2014-2016 роки таких шкіл відбулось понад 30. Ми були у 26 містах України і поділились знаннями з понад 3500-ма учасниками. На цих Школах громадяни почали об’єднуватись і створювати нові громадські рухи та організації. У Дніпрі зародився ГромКонтроль, який сьогодні є яскравим прикладом ефективної боротьби з корупцією та адвокатування реформ, а у Маріуполі ВУМ став каталізатором об’єднання громадських активістів. 

Ми розуміли, що цього не достатньо. Нам був потрібен масштаб. Щоб кожен громадянин, у будь якій точці країни, з допомогою звичайних засобів, міг отримати знання необхідні йому, як громадянину. І так з’явилась ідея платформи дистанційної громадянської освіти, яку сьогодні ви знаєте, як vumonline.ua. Проект стартував 1 жовтня 2015 року. І його результати ви можете побачити, перейшовши за посиланням на головну сторінку https://vumonline.ua/. 

Що сьогодні? Сьогодні ми хочемо через знання допомогти кожному взяти відповідальність на себе і стати ефективним власником Української держави – ГРОМАДЯНИНОМ. Бо тільки від нас залежить, у якому суспільстві нам жити.  

Дякуємо кожному, хто з нами ці 5 років навчається, навчає, творить зміни та відкривається цим змінам. Дякуємо, що інвестуєте у себе через знання. Дякуємо, що шукаєте можливості, а не причини… 

Окремо слід згадати і подякувати тим, хто стояв у витоків Відкритого Університету Майдану: Юлі Тичківській (Кочерган), Роману Тичківському, Олександру Стародубцеву. Це не кінець списку, бо ВУМ творили набагато більше небайдужих. За посиланням – сторінка подяки https://vum.org.ua/thank-you/. Вас багато, можливо, ми не вказали усіх, ми вам вдячні і дякуємо своєю роботою.  

П’ять років це багато чи мало? Це ознака того, що ми виявились не одноденкою, але саме зараз наступає важливе випробування для нашої команди. Громадянська освіта – один з стовпів успіху у державі та нашому суспільстві. Нам потрібно не тільки вистояти, але і достукатись до кожного. Україна починається з тебе. Революція починається у голові, а на Майданах і майданчиках вона лишень проявляється. 

Будьмо ВУМними!