Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

3 August 2017

Семінар з жестової мови у місті Волноваха

Волноваха – це містечко в Донецькій області, Україна зовсім недалеко від зони проведення АТО. Анастасія Харіна, жителька цього містечка, надіслала нам листа із позитивним відгуком про курс “Відчуй: Жестова мова для всіх”, який ВУМ online розробив у тісній співпраці із ГО “Відчуй”.

Курс надихнув слухачку на організацію практичної лекції на базі місцевого Центру зайнятості, аби поділитись ідеями із ширшим загалом.

Як показує досвід, у нашому суспільстві не часто переймаються проблемами людей, які не чують. Тому, ми вирішили підтримати ініціативу Анастасії і прорекламували майбутній захід. Активістка запросила до участі жителів міста, поширюючи інформацію через місцевий Центр Зайнятості. Наші спільні дії принесли результати. Практична лекція була успішно проведена 27 липня 2017 року.

Упродовж лекції, Анастасія використовувала матеріали курсу ВУМ online “Відчуй: Жестова мова для всіх”, презентуючи відео про те, як живуть люди із вадами слуху та мовлення. Окрім того, учасники мали змогу вивчити дактильну абетку, спробувати скласти базові фрази та поспілкуватись нею.

Для тих, хто не проходив курс з жестової мови на ВУМ online, інформуємо, що учасники семінару показують букву дактилю, яка їм сподобалась, а більшість з них обрали міжнародний жест, який означає «Я тебе люблю!»

Хоча проведений захід не був масштабним, він допомагає розвінчати існуючі міфи про Донбас і показати, що все можливо, якщо ти цього справді хочеш.