Громадянська освіта в Україні

ПОДІЛИТИСЬ

5 November 2017

Неформальна освіта дорослих – необхідність сьогодення

Форум «Освіта дорослих і розвиток громадянського суспільства», що 2-3 листопада пройшов у Києві, став майданчиком для обміну досвідом та обговорення шляхів розвитку неформальної освіти в Україні.

Участь в заході взяли міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, Президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, представники Посольства Німеччини; Регіональний директор DVV International в Україні, Білорусі, Молдові – Беттіна Бранд. Керівництво і члени Європейської асоціації освіти дорослих, Громадського об’єднання «Українська асоціація освіти дорослих» та представники інших громадських організацій України та Європи.

Під час пленарних засідань першого дня форуму обговорювалися програми неформальної освіти, її якість, затребуваність, переваги та недоліки.

Другий день форуму був повністю присвячений безпосередньому обміну досвідом, проведенню майстер-класів, презентації історії успіху діяльності центрів освіти дорослих та досвіду реалізації інноваційних освітніх проектів. Підсумкове пленарне засідання модерував Остап Стасів, що представляв «Відкритий університет майдану», як одну з інституцій неформальної освіти дорослих.

Учасники форуму в ході обговорень та дискусій довели беззаперечний факт – якісна освіта дає людині впевненість в своїх силах та можливостях, допомагає підвищувати свій рівень життя та мотивує до подальшого розвитку. Неформальна освіта робить знання доступними для усіх громадян, а сам процес їх отримання – невимушеним, зручним та відкритим. Ці ж принципи поділяє і ВУМ.

Учасники підсумкового пленарного засідання

Модератор підсумкового пленарного засідання – Остап Стасів, Відкритий Університет Майдану